Μηλόπιτα-κέικ

Περιγραφή

Μιά οικονομική και πολύ εύκολη συνταγή για μηλόπιτα-κεϊκ, με ελάχιστα υλικά και ωραίο αποτέλεσμα για καθημερινή απόλαυση
Μηλόπιτα-κέικ της απόλυτης τεμπέλας, η εγγυημένη

Τι χρειαζόμαστε:

5 αυγά
200 γρ αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα ξινά μήλα
1 κουταλιά χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
βούτυρο για βουτύρωμα φόρμας
κανέλα, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Πώς το κάνουμε:

Βάζουμε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Ετοιμάζουμε τα μήλα μας. Τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα κόβουμε σε μικρές, αλλά όχι μικροσκοπικές, λεπτές φετούλες. Τα πασπαλίζουμε με κανέλα.
Αν δεν θέλουμε να μαυρίσουν τα μήλα μας την ώρα που ετοιμάζουμε τη ζύμη, τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού. Αν δεν μας ενδιαφέρει και τόσο αν θα διατηρήσουν το άσπρο τους χρώμα μέσα στο έτοιμο κεϊκ, απλά παραβλέπουμε αυτό το βήμα.
Χτυπάμε τα αυγά (ασπράδια μαζί με κρόκους) στο μιξερ μέχρι να γίνουν ένας άσπρος αφρός. Προσθέτουμε τη ζάχαρη μέσα στα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 -3 λεπτά ακόμα. Το καλό χτύπημα των αυγών είναι η μισή επιτυχία της συνταγής.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Θα δείτε ότι είναι πολύ εύκολο και δεν θέλει πολύ χρόνο. Το μείγμα πρέπει να γίνει ομοιόμορφο και να μοιάζει με παχύρρευστη κρέμα.
Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα πολύ καλά. Η οικονομία στο βούτυρο μπορεί να μας κοστίσει την εμφάνιση της μηλόπιτας!
Με μια κουτάλα βάζουμε στον πάτο της φόρμας λίγη ζύμη. Πρέπει να καλύψουμε την κάτω επιφάνεια αλλά όχι να γεμίσουμε τη φόρμα μέχρι τη μέση!
Απλώνουμε από πάνω τα μισά μήλα.
Με την κουτάλα ρίχνουμε πάνω στα μήλα την μισή από τη ζύμη που έμεινε.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα μήλα και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνουμε το κεϊκ μας στο φούρνο για 50-60 λεπτά στη μεσαία θέση. Μέχρι να περάσουν τα 50 λεπτά ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ, όσο κι αν μας τρώει η περιέργεια!!! Η ζύμη αυτή φουσκώνει μόνη της χωρίς μπεϊκιν αλλά είναι πολύ ευαίσθητη στην αλλαγή θερμοκρασίας!
Από πάνω πρέπει να δημιουργηθεί μια ελκυστική ρόδινη κρούστα και η οδοντογλυφίδα πρέπει να βγαίνει όχι εντελώς στεγνή (δεν γίνεται γιατί τα φρούτα έχουν την φυσική υγρασία τους) αλλά χωρίς ίχνη ρευστής άψητης ζύμης.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν αναποδογυρίσετε τη φόρμα.
Αντί για μήλα ή μαζί με μήλα μπορείτε να βάλετε όποια φρούτα σας αρέσουν. Εγώ φτιάχνω αυτή τη συνταγή με αχλάδια, με ροδάκινα, με βύσσινα και με συνδυασμό αυτών με ξυνόμηλα. Προσοχή όμως να μην είναι τα φρούτα που επιλέξατε πολύ μαλακά ή υπερβολικά ζουμερά. Επίσης, μπορείτε να βάλετε στη ζύμη ότι θέλετε από σοκολατένειες σταγόνες μέχρι και μαστίχα Χίου, αλλά και πάλι απαγορεύονται τα υγρά πρόσθετα γιατί θα χαλάσουν την υφή της ζύμης.http://www.sintagespareas.gr

Δείτε κι άλλες συνταγές ΕΔΩ

 
  • tselemedes © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes