Παλαμίδα στο φούρνο

Παλαμίδα στο φούρνο







Υλικά (για 4 - 6 άτομα):


περίπου 1½ κιλό παλαμίδα ή ρίκι, καθαρισμένη
6 σκελίδες σκόρδου, ακαθάριστες (ή όσο θέλετε)
2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μέτρια ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικές), σε ροδέλες
150 ml λευκό κρασί
1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο στο γουδί, να γίνει σχεδόν πούδρα
4 - 5 κλωνάρια σέλινο
150 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
αλατοπίπερο κατα βούληση

Διαδικασία:

Κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και την ουρά του ψαριού. Το ξεπλένουμε καλά και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού, το γεμίζουμε με κρύο νερό μέχρι να σκεπαστεί εντελώς και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες, να βγάλει το αίμα και να αποβάλει τη δυσάρεστη μυρωδιά που έχει.

Μετά το πέρας των 2 ωρών, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C, βγάζουμε το ψάρι από το ψυγείο, το ξεπλένουμε καλά και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κόκκινο πιπέρι με το δεντρολίβανο και με τη μισή ποσότητα αυτού του μείγματος πασπαλίζουμε καλά το εσωτερικό του ψαριού. Απλώνουμε τα κλωνάρια σέλινου στο ταψί και πάνω σε αυτά βάζουμε το ψάρι. Περιχύνουμε με το λάδι και βάζουμε τις πατάτες, τα σκόρδα και τα πράσα στο ταψί. Ρίχνουμε το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο του αρωματικού μείγματος (δεντρολίβανο, πιπέρι) τις πατάτες.

Τοποθετούμε τις ροδέλες της ντομάτας πάνω στο ψάρι (για να μην αρπάξει), σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο ή με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να γίνει καλά το ψάρι. Αν χρειαστούν επιπλέον υγρά, ελέγχουμε στο 20λεπτο και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Οταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το καθαρίζουμε από το κεντρικό κόκαλο και το μοιράζουμε στα πιάτα μαζί με τα λαχανικά.

Tι πινουμε

Πλούσιο και λιπαρό ψάρι, η παλαμίδα θέλει ένα κρασί με καλή οξύτητα για να ισορροπήσει. Ασύρτικο λοιπόν. Ή ένα skin contact Σαββατιανό ή, τέλος, όποιο «λεμονάτο» τραγανό κρασί σάς αρέσει!kathimerini.

 
  • tselemedes © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes