Μουσακάς με λίγες θερμίδες

Μουσακάς με λίγες θερμίδες





Υλικά για 4 άτομα
3 μεγάλες πατάτες
3 μελιτζάνες φλάσκες(όχι μακρόστενες)
3 μεγάλα κολοκύθια
1/2 κιλό κιμά από γαλοπούλα ή κοτόπουλο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη
λίγο μπαχάρι
λίγο γαρύφαλλο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Για τη μπεσαμέλ
1 κουτί γάλα εβαπορέ light
6-7 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κουτλιές της σούπας τυρί ρεγκάτο light
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
άσπρο πιπέρι




Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες,τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε κατά μήκος (οι φέτες να έχουν πάχος 0,5 - 1 εκατοστό). Πλένουμε τις φέτες, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε ταψάκια βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τις φετούλες χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους και αφού έχουν στραγγίσει καλά.
Με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρά τις φέτες με σπορέλαιο και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο μέχρι να ψηθούν.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε την ντομάτα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρ και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 45 λεπτά.
Σε ένα πυρέξ ή αντικολλητικό ταψί τοποθετούμε τις φέτες πατάτας ώστε να σκεπαστεί η βάση του ταψιού, μετά βάζουμε το κολοκύθι και μετά τη μελιτζάνα. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και τον απλώνουμε καλά. (Αν έχουμε περισσότερα υλικά κάνουμε 2 φορές την ίδια διαδικασία).
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το εβαπορέ αραιωμένο με νερό σε ίδια αναλογία δηλαδή ένα κουτί εβαπορέ με ένα κουτί νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
Ρίχνουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το τυρί και αλάτι προσέχοντας να μη γίνει αλμυρό. Ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να γίνει μια σχετικά σφιχτή μπεσαμέλ.
Μόλις είναι έτοιμη τη ρίχνουμε στο ταψί και ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 30-45 λεπτά..e-syntages

 
  • tselemedes © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes