Σουτζουκάκια με τόνο και ρύζι basmati

Σουτζουκάκια με τόνο και ρύζι basmati










Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
2 κονσέρβες τόνο σε νερό, στραγγισμένο
1 κρεμμύδι, μεγάλο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 αυγά ολόκληρα
½ κ.γλ. κύμινο
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού ακέρωτου
3 κ.σ. κουκουνάρι
1 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι

Για την σάλτσα
1-2 ντομάτες μεγάλες, ώριμες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γλ. ζάχαρη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για το τηγάνισμα
2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζ. ηλιέλαιο

Για το basmati
250 γρ. ρύζι Basmati
1 κ. γ. σπόροι κύμινου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτο

Για το σερβίρισμα
φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
1 Τρίβετε τις ντομάτες στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε σε κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά μαζί με τον πελτέ (διαλυμένο σε ½ φλιτζ. νερό), τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο για 20'-25' ώστε να προκύψει μια ελαφρά δεμένη σάλτσα.
2 Λιώνετε τον τόνο με πιρούνι, τρίβετε το κρεμμύδι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη και λιώνετε το σκόρδο. Τα ανακατεύετε όλα μαζί με τα αβγά, τα μπαχαρικά, το ξύσμα λεμονιού, το κουκουνάρι και την τριμμένη φρυγανιά. Αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε το μείγμα. Το βάζετε στο ψυγείο για 30' να σφίξει.
3 Βάζετε το basmati σε χλιαρό νερό για 25 λεπτά. Μετά το στραγγίζετε, βάζετε το λάδι στη κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί βάζετε τους σπόρους του κύμινου, να αναδείξουν τα αρώματά τους, και αμέσως μετά προσθέτετε το basmati. Το τσιγαρίζετε για 4 με 5 λεπτά και προσθέτετε ζεστό νερό τόσο όσο ίσα ίσα να σκεπάzει το ρύζι και λίγο παραπάνω. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό αλλά μόνο ζεστό. Μέχρι να μαγειρευτεί το basmati το ανακατεύουμε αργά και απαλά.

4 Βγάζετε το μείγμα του τόνου από το ψυγείο και το πλάθετε σε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα οποία αλευρώνετε ελαφρά και τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
5 Τα αραδιάζετε σε πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα. Τα γαρνίρετε με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού και τα συνοδεύετε με το αρωματισμένο basmati τους. Σερβίρονται ζεστά.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Για να πετύχετε το τέλειο basmati θα πρέπει να έχει απορροφήσει όλο το νερό από την κατσαρόλα. Αν υπάρχει ακόμα νερό, σκεπάστε ξανά την κατσαρόλα και αφήστε τη για άλλα 2-3 λεπτά. Κλείστε τελείως το μάτι και αφήστε το ρύζι έτσι σκεπασμένο για άλλα 5 λεπτά. Έτσι θα φύγει όλη η υγρασία και το ρύζι σας θα είναι αφράτο και σπυρωτό. Καλύτερα να το ανακατέψετε με ένα πιρούνι για να αφρατέψει πριν το σερβίρετε.

 
  • tselemedes © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes