Υλικά
Καπνιστό ζαμπόν 300 γρ.
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη 200 γρ.
Αυγά μέτρια 4 τεμ.
Γάλα 2 φλυτζάνια του τσαγιού
Βούτυρο 70 γρ.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 70 γρ.
Βασιλικός τριμμένος 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Μαϊντανός ψιλοκομμένος 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Άνιθο ψιλοκομμένο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι του γλκού
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο
Πιπέρι καγιέν 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Φρυγανιά τριμμένη 4 κουταλιές της σούπας
Βούτυρο για άλειμμα
Οδηγίες
Κόβουμε σε κύβους το ζαμπόν και το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην σβολιάσει το μείγμα. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Αποσύρουμε από την φωτιά το τηγάνι και προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, τους κρόκους, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το πιπέρι καγιέν,το άσπρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε την μαρέγκα προσεχτικά και ανακατεύουμε. Αλείφουμε μια φόρμα ή ένα ταψί με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με την υπόλοιπη φρυγανιά. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό.chefoulis.