Menu

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Σοκολατόψωμο με δαμάσκηνα

Σοκολατόψωμο με δαμάσκηνα





ΥΛΙΚΑ
100 γρ. δαµάσκηνα χοντροκοµµένα
80 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε κοµµατάκια ή δάκρυα σοκολάτας
530 γρ. αλεύρι σκληρό
8 γρ. αλάτι
20 γρ. κακάο σκόνη
30 γρ. µαγιά νωπή
610ml νερό χλιαρό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα.

Σε ένα µπολ βάλτε τη µαγιά µε 360ml χλιαρό νερό και λιώστε τη µε ένα πιρούνι. Προσθέστε 200 γρ. αλεύρι και ανακατέψτε µέχρι να γίνει µια µαλακή ζύµη. Καλύψτε µε µια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει για 45'. Σε άλλο µπολ ανακατέψτε τα χοντροκοµµένα δαµάσκηνα µε τα κοµµατάκια της σοκολάτας γάλακτος. Σε ένα τρίτο µπολ βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το κακάο σκόνη. Όταν το µείγµα µε τη µαγιά φουσκώσει, ρίξτε το υπόλοιπο νερό. Προσθέστε τα µείγµατα από τα δύο µπολ σε εκείνο µε τη µαγιά και το νερό και ζυµώστε µε τα χέρια. Σκεπάστε µε µια πετσέτα και αφήστε για 10'.Στη συνέχεια ζυµώστε πάλι και αφήστε για άλλα 10'. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές και σκεπάστε τη ζύµη. Αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα. Όταν διπλασιάσει τον όγκο της βάλτε την πάνω σε ένα πάγκο εργασίας που τον έχετε αλευρώσει ελαφρά, και χτυπήστε τη µε γροθιές για να ελευθερωθεί ο αέρας. Χωρίστε τη ζύµη σε δύο ίσα κοµµάτια και πλάστε τα σε µπάλες. Κατόπιν αλευρώστε δύο ορθογώνιες φόρµες µήκους 30 εκ. και απλώστε τις µπάλες ζύµης. Χαράξτε µε µαχαιράκι την επιφάνεια της ζύµης και πασπαλίστε τη µε λίγο αλεύρι. Τοποθετήστε τις φόρµες στο φούρνο στη µεσαία σχάρα και ψήστε για 50'-55'.

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα γάλακτος µε σοκολάτα κουβερτούρα και τα δαµάσκηνα µε σταφίδες ξανθές ή αποξηραµένα βερίκοκα.