Υλικά
1 χοιρινό μπούτι 3-5 κιλά
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα χυμό ανανά
ολόκληρα γαρύφαλλα
αλάτι
πιπέρι
Ατομα: 20-30 (για μπουφέ)
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 7 ώρες
Εκτέλεση
Πλύντε καλά το μπούτι με νερό, στραγγίστε το και τρίψτε το με το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπέρώστε το και μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε την επάνω πλευρά σε ρόμβους. Καρφώστε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο κάθε ρόμβου, αφού τρυπήσετε πρώτα την επιφάνεια μ' ένα μεταλλικό αιχμηρό σουβλί. Βάλτε το μπούτι σ' ένα μεγάλο πυρέξ με σχάρα στον πάτο. Περιχύστε το με το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό ανανά. Σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και κλείστε το τριγύρω ερμητικά. Βάλτε το στο φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου και αφήστε το, να σιγοψηθεί, 5-6 ώρες. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε το 1 ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Στο διάστημα αυτό, αλείφετέ το με λίγο λιωμένο βούτυρο από καιρό σε καιρό. Σερβίρετέ το ζεστό με κυδώνια, δαμάσκηνα και βερύκοκα, όπως στη συνταγή της γαλοπούλας, ή κρύο σε φέτες, με μουστάρδα.