Τάρτα με φέτα, ντομάτα και βασιλικό
Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 35΄
Υλικά (για 3 - 4 άτομα):
1 φύλλο σφολιάτας
5 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες, χωρίς τα σπόρια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 ξερό, ψιλοκομμένα
300 γρ. φέτα τριμμένη
2 κουτ. σούπας ελιές χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο λάδι για την ταρτιέρα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (ή δυόσμου ή μαϊντανού), ψιλοκομμένα
Διαδικασία:
Βάζουμε τις φέτες ντομάτας σ' ένα μπολ, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το μπολ στην άκρη. Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε ελαφρώς σε 1 κουτ. σούπας από το λάδι το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε με ένα πινέλο μια τετράγωνη ταρτιέρα 23x23 εκ. (με αποσπώμενο κατά προτίμηση πάτο) και στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Ο,τι περισσεύει από το χείλος του σκεύους το κόβουμε, απλώνουμε από πάνω μεμβράνη, ρίχνουμε κάποιο όσπριο, το οποίο λειτουργεί ως βαρίδι για να μη φουσκώσει η ζύμη, και την ψήνουμε για 15 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε και πετάμε τα όσπρια μαζί με τη μεμβράνη και απλώνουμε πάνω στο φύλλο τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, τη φέτα και από πάνω στρώνουμε όμορφα τις ντομάτες που έχουμε μέσα στο μπολ. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκορπίζουμε τις ελιές και ψήνουμε την τάρτα για 15 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.kathimerini.