Ονομάστηκαν γλυκά του κουταλιού, γιατί σερβίρονται σε μικρές μερίδες, όσο και το μέγεθος ενός μικρού κουταλιού. Κουταλιές γεμάτες αγνή, φρουτένια γλύκα αλλά και άρωμα, που συνδυάζονται άψογα με καφέ, νερό, γιαούρτι, κρέμα ή παγωτό αλλά και σαν γαρνιτούρα σε τούρτες ή γέμιση σε κέικ. Είναι διαχρονικά, νοστιμότατα, υγιεινά, οικονομικά αλλά και με λίγες θερμίδες! Όμορφο κέρασμα, θαρρείς βγαλμένο από το μπαούλο της γιαγιάς, φερμένο από τον παλιό καλό καιρό. Στις αρχές Μαϊου, τότε που τα συκαλάκια είναι τρυφερά, μου έφτασε ένα δεματάκι από το χωριό, δώρο μιας στενής φίλης που ξέρει τη λαχτάρα μου με τα γλυκά του κουταλιού, γεμάτο μ΄αυτούς τους μικρούς, καταπράσινους καρπούς. Τα συκαλάκια που χρησιμοποιούμε για γλυκό του κουταλιού, είναι τα "αρσενικά", αυτά που δεν θα γίνουν ποτέ ώριμα σύκα αλλά χρησιμεύουν για την επικονίαση και το "δέσιμο" των σύκων που θα ωριμάσουν και θα μας χαρίσουν τη νοστιμιά τους. Το μόνο, που είχα να κάνω ήταν ...γλυκό!! Βέβαια, το συγκεκριμένο γλυκό είναι από τα "μπελαλίδικα" αλλά ...χαλάλι του, αξίζει τον κόπο!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σύκα (25-35 κομμάτια)
1 κιλό ζάχαρη
3-4 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
μερικά γαρίφαλα ή 1 γαρίφαλο για κάθε σύκο
1/3 φλ.τσ. γλυκόζη
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κ.σ. ξινό**
1 μικρό κομμάτι (σαν ρεβίθι) γαλαζόπετρα***
Γλυκό κουταλιού σύκο... ξεφλουδισμένο |
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε γάντια και πλένουμε καλά τα σύκα μας.
Κόβουμε λίγο το κοτσανάκι τους (φωτό) και αφαιρούμε προσεκτικά το σκούρο σημαδάκι της πίσω πλευράς.
Εάν θέλουμε ξεφλουδίζουμε πολύ προσεκτικά τα σύκα μας, αν και όταν είναι κομμένα τη σωστή στιγμή, δεν χρειάζεται.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Τα βγάζουμε και πετάμε το νερό αυτό.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξεπικρίσματος για δεύτερη φορά αφήνοντάς τα να βράσουν, για 6 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
Η γαλαζόπετρα ή θειϊκός χαλκός |
Ξαναπετάμε το νερό και βάζουμε για τρίτη φορά νερό και τη γαλαζόπετρα.
Αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά και μετά τα βγάζουμε από το νερό και πετά με το νερό που έχει τη γαλαζόπετρα.
Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε για τελευταία φορά στο νερό.
Κάνουμε το τέταρτο ξεπίκρισμα, βράζοντάς τα για 10 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε 30-40 λεπτά, για να κρυώσουν.
Παίρνουμε ένα ξυλάκι για σουβλάκια και τρυπάμε το κάθε σύκο, μπήγοντας το ξυλάκι από την βάση του σύκου και βγάζοντάς το από το κοτσάνι.
Στρίβουμε το κάθε σύκο, πιέζοντάς το για να φύγει το νερό.
Βάζουμε τα σύκα σε ταψί που το έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί.
Στην κατσαρόλα που θα κάνουμε το γλυκό, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό, σε μέτρια φωτιά, να βράσουν για 10 λεπτά.
Ύστερα, ρίχνουμε τα σύκα και το ξινό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό σκεπασμένο για 24 ώρες έτσι ώστε να "βγάλει" τα υγρά του.
Εν τω μεταξύ, τα σύκα μας γεμίζουν μέσα με σιρόπι και ξαναβρίσκουν το σχήμα τους.
Την επόμενη μέρα, εάν θέλουμε πριν ξαναβράσουμε το γλυκό, μπήγουμε σε κάθε συκαλάκι κι ένα γαρίφαλο.
Βάζουμε το γλυκό να ξαναβράσει, μαζί με το χυμό του λεμονιού, τη βανίλια και τη γλυκόζη.
Αφήνουμε να βράσει έως ότου "δέσει" το σιρόπι.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Γλυκό σύκο που δεν έχει ξεφλουδιστεί |
TIPS
* Οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν και ασβεστόνερο, όπου τα έβαζαν μετά το πλύσιμό τους για 1-2 ώρες για να μην χάσουν το σχήμα τους. Το ασβεστόνερο τώρα πια απαγορεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν πάλι θέλουμε ένα εντελώς παραδοσιακό γλυκό, μπορούμε να διαλύσουμε 1 φλ.τσ. καθαρό ασβέστη σε 5 φλ.τσ. νερό και αφού τον αφήσουμε να κατασταλάξει, παίρνουμε το καθαρό ασβεστόνερο από την επιφάνεια. Εκεί αφήνουμε τα σύκα για 1-2 ώρες. Μετά τα βγάζουμε από το ασβεστόνερο, τα ξεπλένουμε 3-4 νερά και συνεχίζουμε με τη διαδικασία ξεπικρίσματος.
** Το ξινό είναι το κιτρικό οξύ ή λεμόν το ζου όπως το έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές.Το κιτρικό οξύ είναι ένα ασθενές οργανικό τρικαρβοξυλικό οξύ. Είναι πολύ διαδεδομένο στο φυτικό βασίλειο κυρίως στα λεμόνια και τα άλλα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, τις φράουλες και πολλά άλλα φρούτα. Εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό, ενώ χρησιμοποιείται και ως ρυθμιστής Το κιτρικό οξύ θεωρείται ασφαλές για χρήση στα τρόφιμα και δεν είναι καρκινογόνο. Είναι κανονικό συστατικό των κυττάρων, αποικοδομείται και χρησιμοποιείται από το σώμα χωρίς παρενέργειες. Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται ως αρωματικό και συντηρητικό στις τροφές και τα ποτά, κυρίως τα μη αλκοολούχα (π.χ. λεμονάδες). Ως πρόσθετο τροφίμων επισημαίνεται με τον κωδικό Ε330. Θεωρείται απολύτως ασφαλές και δεν είναι καρκινογόνο.
*** Η γαλαζόπετρα είναι ορυκτό άλας και είναι ακίνδυνη. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την παρασκευή κάποιων γλυκών του κουταλιού γιατί "λειτουργεί" σαν χρωστική για τη διατήρηση του πράσινου χρώματος. Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής ένωσης, η χρήση της απαγορεύεται για τον σκοπό αυτό.tantekiki