Συνταγή για ελίτσες (καλαμών) λαδο-ξυδάτες
Ελίτσες (καλαμών) λαδο-ξυδάτες
Όπως σας είχα υποσχεθεί, μετά το ''μάζεμα της ελιάς'' θα έβαζα ένα ποστ για το πως φτιάξαμε τις ελίτσες μας.
Μαζεύουμε τα πραγματάκια που θα χρειαστούμε:
μπολ για την φύλαξη
ξύδι
χονδρό αλάτι
ελαιόλαδο
και ξεκινάμε :
Χαράζουμε με μια μικρή και ελαφριά χαραξιά τις ελιές και στα δύο πλάγια.Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις καλύπτουμε με νερό το οποίο αλλάζουμε κάθε μέρα. Αφού περάσουν 8-9 ημέρες τις δοκιμάζουμε,.
Κανονικά πρέπει να είναι έτοιμες - δηλαδή να έχουν ωριμάσει - εάν δεν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε λίγο ακόμη δοκιμάζοντας κάθε μέρα, μέχρι η γεύση τους να είναι τραγανή και ώριμη.
Μην τις αφήσετε πολλές μέρες γιατί θα μαλακώσουν και δεν θα είναι τραγανές.
Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στο μπολ. Το γεμίζουμε με νερό και ρίχνουμε αλάτι χονδρό (100 γρ. αλάτι για κάθε ένα κιλό ελιές). Τις αφήνουμε για ένα 24ωρο.
Τις σουρώνουμε πάλι και τις ξαναβάζουμε στο μπολ γεμίζοντας το με ξύδι.
Για 20 κιλά ελιές, βάλαμε 8 λίτρα ξύδι.
Τις αφήνουμε για 3 ώρες στο ξύδι - εαν τις θέλουμε λιγότερο ξυδάτες τις αφήνουμε μόνο για μια ή μιάμιση ώρα στο ξύδι.
Ξανασουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στο μπολ. Από πάνω ρίχνουμε ελαιόλαδο, τόσο όσο να σκεπάσουμε τις ελιές.
Σε 2-3 ημέρες είναι έτοιμες για φάγωμα.Οι ελιές μέσα στο λάδι μπορούν να διατηρηθούν πάνω από ένα χρόνο !!.
Λίγες συμβουλές :
Καθ' όλη την διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και για την φύλαξη, χρησιμοποιούμε το ίδιο μπολ. Κάνουμε μόνο ένα ελαφρύ ξέπλυμα κάθε φορά που θα βγάζουμε τις ελιές.
Εμείς αγοράσαμε μικρούς καφέ βιδωτούς πλαστικούς κάδους των 5 κιλών.
Δεν είναι ανάγκη να πάρετε κανένα πανάκριβο ξύδι γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε μόνο για 3 ώρες. Πουλάει ο Σκλαβενίτης ξύδι σε 4 λιτρη συσκευασία, σε πολύ καλή τιμή-
Αποφασίστε να τις φτιάξετε και θα δείτε ότι είναι πολύ όμορφο να έχεις δικές σου ελίτσες στο τραπέζι, μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει !!!syntageskardias