Μακεδονική ψαρόσουπα
Υλικά για 4 άτομα :
1 κιλό φρέσκο ψάρι, μπακαλιάρος ή συναγρίδα ή κοκκινόψαρο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σελινόριζα
4-5 μέτριες πατάτες
1 κ.κ.σ. λάδι
αλεύρι
3 μέτρια καρότα
1 ματσάκι μαϊντανό
μαγιονέζα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση :
Πλένετε το ψάρι, το αλατίζετε και το βράζετε με λίγο νερό(όσο να σκεπάζεται) για 15 λεπτά. Σουρώνετε το ζωμό. Σε βαθύ σκεύος μαραίνετε με λίγο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε σε κύβους το σέλινο, τα καρότα και το 1 φ.τ. νερό. Όταν τα καρότα μαλακώσουν, ρίχνετε τις πατάτες που έχετε προηγουμένως καθαρίσει και κόψει σε κύβους. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε ½ φ.κ. λάδι και όταν κάψει προσθέτετε 1 κ.κ.σ. αλεύρι και το γυρίζετε με ξύλινο κουτάλι. Αραιώνετε με κρύο ζωμό. Όταν πάρει βράση ρίχνετε το μείγμα του τηγανιού στη σούπα και βράζετε για 5 λεπτά ακόμη, αναμειγνύοντας προσεκτικά να μην θρυμματιστούν οι πατάτες. Λεμόνι κατά βούληση. Καθαρίζετε το ψάρι από αγκάθια και πέτσες. Τοποθετείτε σε πιατέλα την οποία έχετε στρώσει με μαγιονέζα. Καλύπτετε με μαγιονέζα την άνω πλευρά και διακοσμείτε με μαϊντανό και ελιές. fora.