Μια παραδοσιακή συνταγή από τα χωριά της Τρίπολης. Αν και η βάση του φαγητού, η πατάτα και το σέλινο, υπάρχει σε αφθονία στους φθινοπωρινούς κήπους της περιοχής, η κάθε νοικοκυρά μπορεί να προσθέσει και άλλα εποχικά λαχανικά.
Υλικά για 6 άτομα:
1½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
500γρ. σέλινο με λεπτά κλωνάρια
2 κρεμμύδια μέτρια, τριμμένα στον τρίφτη
250γρ. ντομάτα φρέσκια, χοντροκομμένη
½ φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένη σε ½ φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από ½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Χωρίζετε το σέλινο στα κλωνάρια του διατηρώντας το μήκος τους. Τα ζεματίζετε σε βραστό νερό για 3 λεπτά και τα στραγγίζετε.
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Ρίχνετε τις πατάτες, το σέλινο και αρκετό ζεστό νερό ώσπου να σκεπαστούν οι πατάτες. Σιγοβράζετε το φαγητό για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Προσθέτετε το λεμόνι τα τελευταία 3 λεπτά του βρασίματος.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, συνοδεύοντάς το με τυρί και καλό χωριάτικο ψωμί. protothema
Δείτε κι άλλες συνταγές ΕΔΩ